Какво не знаем за пчелния мед


Какво не знаем за пчелния мед
22 Октомври 2010, Петък


Медът се цени много заради десетките си полезни свойства. Използването му за медицински цели няма странични и вредни ефекти за човешкото здраве. Съдържащите се в него микроелементи, като магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, йод и манган, са точно в нужната за човека пропорция.

Но бързайки да получат по-бързо резултат, а и по-голямо количество мед, много пчелари започват да хранят пчелите със захарен сироп. Трудолюбивите насекоми се



Автор: Димитър Спасов

втурват да го преработват по същия начин, както и цветния нектар, но в крайна сметка се получава „захарен” мед, който нито по вкусови качества, нито по лечебни свойства може да се сравнява с натуралния продукт.

За обикновения потребител на практика е невъзможно да определи без лабораторни експерименти какъв е процентът на захарозата и доколко медът, който си е купил, е фалшив или натурален. Но има някои прости правила, които може да ни ориентират в това доколко кехлибарената течност в буркана е менте.

Така например парче хляб, пуснато в качествен мед след известно време се втвърдява. Но ако хлябът омекне, значи имате работа със захарна имитация или пък с недозрял мед. Друг начин за проба е да разбъркате с бързи кръгови движения една лъжица в буркана. Хубавият мед не се стича от лъжицата, а се натрупва по нея. Ако загребете от него, той ще потече на лентичка, като във вътрешността му ще се образуват малки мехурчета.

Ако разтворите натурален мед във вода в съотношение 1 към 2, трябва да получите леко мътен разтвор. При наличието на различни смеси в него, те ще се отделят на дъното като утайка.

Как да го съхраняваме

За да не губи дълго време полезните си свойства, медът трябва да бъде съхраняван н дървени, метални, стъклени или керамични съдове. Основното правило е те да бъдат чисти.

За доброто запазване на меда дървените съдини се изработват от бук, бреза, върба, кедър, чинар и пр. В дъбови бъчвички мед не се съхранява, защото в тях той променя цвета си и почва да чернее. В съдове от хвойна пък придобива аромат на смола. Безценният продукт не трябва да се поставя в меден или цинков съд, тъй като тези материали при контакта си с киселините в меда образуват отровни соли. Керамичните гърненца пък трябва да са покрити отвътре със специална глазура.

Температурата на съхранение трябва да бъде в диапазона между 4 и 10 градуса по Целзий. Трябва да се знае, че при температура над 40°С медът губи много от полезните си свойства.

Опитните апитерапевти съветват да го консумираме, като загребем със супена лъжица от него и да го оближем както смучим близалка, до неговото пълно разтваряне. Така лечебните му свойства се усвояват най-добре от слизестата обвивка на устата и гърлото.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки