Следва

Дизайн за Япония

Светъл месен бульон по царски

Припомняме, че тайната на светлия месен бульон е проста, но много ефективна, заради широкото приложение на...

Food преди 13 години

Всяка вечер кулинар ще е нещо като гид на гурме почитателя, домакинята, пълна с изненади или просто още един извор на идеи какво да сготвиш, за да е вечерята или обядът по-специален. И след като е доказано, че любовта на мъжа минава през стомаха, ти имаш още едно много силно оръжие за завладяването на сърцето му.

Всеки делничен ден по една рецепта, която не обещаваме да е гениално проста, но пък гарантираме, че ще е изтънчена, изпробвана от старо време или препоръчана от теб, защо не, която ще те вдъхновява за още кулинарни подвизи.


Светъл месен бульон

Продукти за 1 л бульон: 750 г кости, 250 г месо, 50 г лук, 50 г моркови, 40 г корени от магданоз

Припомняме, че тайната на светлия месен бульон е проста, но много ефективна, заради широкото приложение на тази хранителна течност в гурме-кулинарията. Взема се месо, най-добре телешко или говеждо, с най-много съединителна тъкън /от лопатките, гърдите, ребрената кост и пр./. Костите се заливат с вода и се варят. 2-3 часа преди края на варенето /30 минути, ако сте с електрическа тенджера/ се добавя чисто месо без кости, посолява се, а след окончателното увиране, за избистряне на бульона, се използват разбити белтъци от яйца. Процедурата по така важното избистряне, заради което и бульона се нарича светъл, е следната.

Месото, обрано от джолана и обрезките, се пасира, разрежда се със студена вода и се оставя да престои около час. След това се поставят разбитите белтъци, посолява се и се размесва цялата маса. Прибавя се част от бульона, размесва се и се връща в останалия бульон, съсирва се на отделни парцалчета и обхваща в тях цялата мътилка. След поставянето на тази маса бульонът се оставя да заври отново и отново се изгребва появилата се по повърхността му пяна. При слабо кипене бульонът след избистрянето му ври още около час, за да може да ссе извлекат от внесената месна маса повече екстрактни вещества. Още веднъж накрая се обира мазнината и се прецежда през чист тензух.

Така приготвен, този бульон е идеалната основа за много ястия, абсолютно незаменим като вкусови и хранителни характеристики и затова горещо препоръчителен. Все пак, така са се приготвяли бульоните в царските дворци, в кухните на благородниците и в чест на короновани особи. Нищо случайно няма и в това, че изглежда сложно. Всъщност не е чак толкова сложно, а и качеството на така приготвената с внимание и грижа към човека храна е най-вече в това, че носи сила и здраве.
 

More Food