Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да нарежем красиво зеленчуците

Как да нарежем красиво зеленчуците

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как да нарежем красиво зеленчуците

Различните видове зеленчуци се нарязват по различен начин в зависимост от това за какво ще бъдат използвани. Така например на дълги зеленчукови пръчици се режат картофите, морковите и цвеклото.

Първоначално те се нарязват на филийки, а след това се режат по дължина. Ако филийките са по-дебели, то естествено, и пръчиците стават по-дебели. Такива дебели пръчици лесно се превръщат в кубчета, като се нарежат на няколко парченца.

По този начин се получават идеални кубчета за мусака, а също така за различни видове ястия. Така могат да се нарежат не само картофи, но също така краставици, домати, моркови, целина, ябълки, тиквички.

Аранжиране със зеленчуци

На кръгчета се режат краставиците, репичките, патладжаните, морковите, доматите, целината, ябълките. Кои са идеална украса на плата, картофени салати и солени торти. От по-дребните и твърди домати се оформят красиви кошнички, които могат да се напълнят с различна плънка.

За целта изрязваме част от домата до средата, паралелно на двете половинки, като по този начин в средата на горната част на домата се оформя дебела дръжка като на истинска кошничка.

В долната част на домата се прави вдлъбнатина с помощта на чаена лъжичка и се пълни с плънка по избор. Тя може да е прясна или топлинно обработена. Домати за пълнене се подготвят по следния начин.

Отрязват се капачетата и с чаена лъжичка внимателно се изважда сърцевината заедно със семената. След това се посоляват и се обръщат с отвора надолу, за да изтече сокът. Подготвените домати се пълнят с плънка.

Красиво оформяне на домати

Върху нея се закрепва капачето от доматите, което придава апетитен и привлекателен вид на ордьовъра. Можем да направим ветрило от кисела краставичка, като я разрежем наполовина. След това всяка половинка се реже надълго.

Парчетата не се отрязват до край, в долната част на краставичката те си остават неразрязани. След това леко притискаме краставичката с пръст и по този начин се получава ветрило, с което можем да украсим салата или студени сандвичи.

Рязане на зеленчуци за деца

Винаги използвайте икономично продуктите. Например меката част на доматите, изрязана, за да бъдат те напълнени, може да бъде използвана за приготвянето на различни видове ястия и супи.

Прекалено меките домати се използват за топли ястия, а твърдите домати – за салата. Неузрелите домати узряват, като се оставят в чиста чиния на слънце и след няколко дни почервеняват.

Красиво нарязаните зеленчуци са едно от най-силните оръжия на всяка добра домакиня. С тях ще впечатлите гостите и цялото си семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest