Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хитринки при приготвянето на месо

Хитринки при приготвянето на месо

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Черен дроб

Всяка домакиня трябва да знае, че приготвянето на месо е по-лесно, ако се знаят някои тънкости. Така например мазното свинско се използва за пушени деликатеси, а мазното говеждо – за бьоф строганов.

За да бъде пърженият черен дроб сочен, преди пърженето го начукайте съвсем леко и го запържете съвсем малко. Излишното пържене го пресушава и го прави жилав. Преди да го пържите, го накиснете за половин час в прясно мляко.

Когато пържите месо, щипка сол в мазнината ще ви избави от пръскане. За да разберете дали месото се е сварило, прободете го с вилица в най-дебелата част. Ако се появи червеникав сок, месото не е сварено.

Когато варите месо, корените за супа, лукът и солта се добавят половин час преди супата да е готова. Качеството на бульона и на вареното месо зависят не от първоначалната температура на водата, а от температурния режим след кипването.

Пиле

След като кипне месото, намалете огъня и посолете половин час преди да е готово. Ако варите месото на силен огън, част от мазнината емулгира и се хидролизира.

Така мазнината се разгражда на глицерин и мастни киселини, и бульонът става неприятен на вкус и вид, става непрозрачен и мирише лошо. Затова винаги сваляйте мазнината от повърхността на бульона.

За да не се появява пяна върху бульона, предварително пуснете парчето месо във вряща вода за една минута. Едва след това го пуснете във врящата вода с подправки.

Гърдите на агне или теле трябва да се варят, пекат или пълнят в цял вид. Не солете месото дълго преди обработката му, тъй като това води до преждевременно отделяне на сок и намаляване на вкусовите качества.

При задушаване на малки парчета месо слагайте подправките в торбичка от плат, за да можете да ги махнете след като месото е готово.

За да получи пилето хрупкава коричка, малко преди да е готово го намажете със сметана. Печеното овнешко ще стане още по-вкусно, ако намажете парчетата месо с горчица и оставите за 2 часа. След това горчицата се маха и парчетата се натриват със сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest