Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни съвети за тънкостите в кухнята

Кулинарни съвети за тънкостите в кухнята

Готвене

Дори да считате себе си за отлична домакиня, нали знаете приказката, че човек се учи, докато е жив. Днес ви предлагаме кулинарни съвети, някои от които може и да сте изпуснали в овладяването на тънкостите в кухнята.

- Когато задушавате месо, правете това в плътно затворени съдове с дебели стени, които поддържат равномерна температура. Ако искате месото да запази формата си, при задушаване го завържете с канап потопен във вряща вода.

- За задушени ястия с месо са подходящи бахар, дафинов лист, кимион.

- Когато печете месо, съобразете количеството му със съда. Малко парче месо в голяма тава, прегаря и обратното.

- Ако искате печеното да е по-сочно, по време на печене доливайте вода в съда, а не върху месото.

- Можете да познаете дали печенето вече е готово, ако натиснете месото с пръст и пръстът ви потъне в него.

- Салатите ще останат пресни най-дълго време, ако ги съхранявате в хладилника, увити във влажна кърпа.

Картофи

- Ако приготвяте салата от моркови или целина, трябва да ги нарежете на ситно. По този начин организмът ще обработи повече минерали и витамини.

- Варете картофите на пара. По този начин загубата на витамин C ще намалее с около 10 процента.

- За да се сварят едновременно картофите, предварително ги подберете с еднаква големина.

- Когато приготвяте картофеното пюре, за да стане по-пухкаво, пасирайте картофите с преса докато са горещи и ги разредете с горещо мляко. Не ползвайте миксер или пасатор, а преса или намачкайте картофите с дървена лъжица.

- Ако ще пържите картофите, сложете малко сол на тигана, за да не пръска мазнината.

- Бадемите се белят, като ги поставите в съд с вода и леко ги сварявате, докато обвивката започне да се бели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest