Статиите на 1001 Рецепти

Какво не знаем за салфетките

Чудесният обичай да се покрива масата с ленена покривка води корените си от средновековието. На старинните картини са изобразени покривки, падащи до самия под. И това не е случайно, тъй като с висящите краища се покривали дрехите, а също така с тях се бършели ръцете и устата.

Преди 300 години в употреба влезли салфетките от плат

Но едва през XVIII век те заели своето законно място при сервирането на масата. И това се случила първо във Франция. В началото те играели предимно декоративна роля – били много големи и художествено оформени. Днес салфетките се ползват според предназначението им. Импулс на повишено внимание при сервирането дало разгадаването на тайната на порцелана от Йохан Бетхер през 1707 г. Три години по-късно в град Майсен била построена първата манифактура за порцелан. Настъпило великото време на порцелановите сервизи, които се състояли от множество предмети с еднакъв декор. При това изискано наредената маса се допълвала от прекрасен сребърен сервиз, както за сервиране, така и в чисто декоративен план. Именно по това време се появили изящните композиции от салфетки за украса на масата. В двора на австрийския император Франц Йосиф I (1830-1916) се използвали, например, салфетки със скъп дантелен кант, украсени с втъканите императорски гербове. Тези салфетки се загъвали в съответствие с придворните традиции. На големите държавни приеми в Австрия и днес може да се видят салфетки, оформени в съответствие с етикета от онова време.

XX век наложил хартиените салфетки

Отминалото столетие с двете световни войни и последствията от тях довело до това, че повечето хора съсредоточили вниманието си върху проблема с оцеляването. Затова и интересът към сервирането и специално към салфетките забележимо намалял. И едва във времето на „икономическото чудо”, когато основните последствия от войните били преодолени, се пробудил отново интересът към оформянето на всекидневната и празничната трапеза.

През 70-те години на миналия век в Германия и въобще в Западна Европа започнали да отделят повече внимание на хигиената. Така хартиените салфетки изместили своите предшественички от плат. Салфетките обаче не се сгъвали, а се оставяли плоски. Хората се въздържали да им придават причудливи форми пак от хигиенни съображения.

Възраждането на „малката кърпичка за устни”

Сега отново са актуални композициите от салфетки в съчетание с вазите, свещниците и поставките за цветя. Украсата на масата с помощта на салфетките предоставя необозрими възможности, особено в съчетание с другите предмети за сервиране. Този, който предпочита необичайните неща, оформя от салфетките обемни фигури от типа ветрило или колони, които произвеждат силно впечатление, дори ако стоят на някое по-отдалечено място, като например върху бюфета... И, разбира се , невъзможно е да се мине без изкусно аранжираните салфетки. Изкуството да се подреждат те сега преживява своето възраждане. Малката „кърпичка за устни” се цени не само като утилитарна вещ, а отново се е превърнала във важен детайл от декора на трапезата.

Практично

5 идеи за оригинално сгъване

Сигурно има стотици начини за декоративното оформяне на салфетките. В този брой сме избрали 5 интересни варианта, които са едновременно лесни за изпълнение и много ефектни. Опитайте да ги приложите, като спазвате посочените инструкции.

Петльов гребен

  • Сгънете квадратната салфетка на четири и още веднъж на две по диагонала, като обърнете свободните краища нагоре – ще се получи триъгълник.
  • Загънете острите краища на триъгълника един срещу друг, за да се срещнат по средата на триъгълника.
  • Разгънете насочените надолу остри краища на долната страна.
  • Сгънете получената триъгълна фигура по средната линия на две. Формата ще се държи от разгънатите в долната част остри краища.
  • Разгънете свободните краища на салфетката един след друг нагоре и оформете от тях „петльов гребен”.

Четири рогчета

  • Сгънете квадратната салфетка на четири.
  • Сложете я със свободните й краища надолу и вляво. Сгънете като фуния горната част на салфетката.
  • По същия начин сгънете и останалите три части.

Съвет: За да се държат краищата на сгънатите салфетки в желаната форма, салфетката трябва да се колоса.

Книга

  • Сгънете квадратната салфетка на четири.
  • Поставете свободните й краища нагоре. Разгънете надолу горната четвъртинка по линията малко над средата на диагонала.
  • Разгънете надолу следващия пласт, като оставите между краищата на всеки два съседни пласта равно разстояние.
  • Направете същото с останалите два пласта и поставете сгънатата по този начин салфетка върху чиния.

Кръст на кръст

  • Сгънете салфетката на две по диагонала.
  • Разгънете двата противоположни краища един срещу друг и ги кръстосайте.

Салфетка с декоративен възел

  • Сгънете квадратната салфетка на четири и още веднъж на две по диагонала. Един от краищата на триъгълника вържете с шнур или лента.
  • Надиплете салфетката и я украсете възела с цвете, зелена клонка или красива халка.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.