Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Препеченото пилешко е канцерогенно

Препеченото пилешко е канцерогенно

AdminAdmin
Администратор
95442k
пилешка пържола

Обработеното пилешко месо може да бъде вредно за организма. До такива заключения са стигнали американски медици.

Учудващото е, че най-голяма опасност за здравето според учените крие не пърженото, а пилешкото месо, приготвено на грил. Печенето на пряк огън на храните, както и различните видове добавки в тях като нитрити или пестициди, увеличават риска от развитие на рак.

Грилът има мощен канцерогенен ефект - когато месото или картофите се изложат на директен пламък, започва т. нар. "пиролиза" и продуктите придобиват канцерогенни свойства.

В така приготвените местни продукти изследователите открили най-много съединения, които по думите им са канцерогенни. Рак причиняват три основни вида химикали в храната, наричани колективно хетероциклични амини.

Пилешко на грил

И така учените, провели различни изследвания, са категорични, че изключително високата температура на приготвяне е основен виновник за образуването на опасните частици в месото. Тези вещества се редуцират до определена степен от някои подправки и сосове, добавяни към месото.

Съветът към домакините е в никакъв случай да не позволяват препичане на месото в готварската фурна. Защото почернялото месо съдържа още повече канцерогенни химикали. Консумацията му води до рак на пикочния мехур.

Притеснителен е и фактът, че наскоро проведени проучвания установиха, че и всички червени меса увеличават риска от отключването на рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на простатата, бъбреците и панкреаса.

Добрата новина е, че употребата в малки количества не вреди на организма. Повишена консумация според медиците означава 90 и повече грама на ден месо за мъжете, и 60 или повече грама за жените.

За субпродукти определението високо количество означава 30 грама, консумирани пет или шест дена седмично за мъжете или 2–3 дена в седмицата за жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
не ям пилета от години
не ям пилета от години
28.10.2014 15:07
Като се знае с какво се хранят пилета, а и после с какво ги шприцоват, ще минем и без тях на трапезата.
1
0