Еленско Месо

AdminAdmin
Администратор
95442k
Еленско Месо

Еленското месо е дълбоко ценено, невероятно вкусно и хранително месо, което е или от диви елени, или от домашно отглеждани. Докато вкусът на месото е директно свързан с месната диета, еленското обикновено се описва като имащо пълен, дълбок вкус на нещо сродно с отлежалото в дъбови бъчви и с вкус на плодове червено вино. То има мека и крехка текстура.

Научното име за еленското семейство е Cervidae.

Историците предполагат, че еленското месо като храна е консумирано много по-отдавна от останалите меса като говеждо, пилешко и свинско, които днес са доста по-популярни. Макар елените и другият дивеч да са населявали земите ни от хилядолетия, практиката еленското да се използва за храна явно идва още от древни времена- от времето на каменната ера.

Древните гърци са първата цивилизация, измислила „наръчници” за ловуване, но римляните са възхвалявали не само удоволствието от лова, но и консумирането на плячката. Днес на еленското месо все още се наслаждават много култури, които сами разчитат да си набавят храната чрез лов.

Освен това поради редица причини, включващи и поддържането на естествената популация на животните, отглеждането на елени във фермите е придобило популярност. В наши дни Нова Зеландия и САЩ са водещите държави, специализирали се в домашното отглеждане на еленско месо.

Състав на еленското месо

Готвене на Еленско Месо

Еленското месо съдържа голямо количество антиоксиданти, витамин В6, витамин В12, ниацин и рибофлабин. Има много ниско съдържание на мазнини, калории и холестерол.

Избор и съхранение на еленско месо

- Избирайте по-младо еленско месо, което ще има по-тъмно и с по-ситен релеф месо и бели мазнини;

- Винаги поглеждайте датата на годност, тъй като както и останалите меса, и то е доста нетрайно;

- Съхранявайте еленското в хладилник в оригиналната му опаковка. Така ще издържи за около 2-3 дни;

- Ако не можете да използвате цялото закупено еленско месо наведнъж, го замразете, като увивате във фолио всяко парче по отделно. Във фризер ще се съхрани за около 3-6 месеца.

Готвене на еленското месо

Еленското месо е много здравословен избор на всяка една трапеза, освен това е едно от най-вкусните дивечови меса. Вкусът му е много специфичен, леко се доближава до телешкото месо. Сервира се леко сурово, в противен случай става твърде сухо.

- Както и останалите меса, внимавайте когато обработвате суровото еленско месо. То трябва да не влиза в контакт с други храни, особено с тези, които се сервират без подлагане на термична обработка. Измийте дъската за рязане, приборите и ръцете си с гореща сапунена вода след приключване на работата Ви с месото;

- Ако рецептата Ви изисква мариноване, винаги поставяйте еленското с марината в хладилника;

- Ако размразявате еленско, го направете в хладилника, а не на стайна температура.

Ползи от еленското месо

Еленско

Еленското може да не присъства често в плановете ни за вечеря, но всъщност може да е прекрасна добавка към плана ни за една здравословна диета.

- Богато е на протеини и желязо и е бедно на наситени мазнини. Еленското месо е добър източник на протеини, като в същото време за разлика от останалите меса, е бедно на мазнини. Желязото пък е компонент на хемоглобина, който транспортира кислорода от белите дробове към всички клетки в тялото ни. Ако сте бременна или кърмите, нуждата Ви от желязо се увеличават. Децата също имат увеличена необходимост от желязо;

- Богато е на витамин В, който съдейства за по-доброто ни сърдечносъдово здраве и ни дава енергия. Еленското месо е много добър източник на витамин В12, осигурявайки ни 60% от дневната стойност на този важен витамин. Освен това то съдържа и добри количества от някои други витамини В, включително рибофлавин (40% от дневната стойност), ниацин (38% от дневната стойност) и витамин В6 (21.5% от дневната стойност на витамин В6).

Вреди от еленското месо

Еленското месо съдържа натурално-получаващи се субстанции, наречени пурини, които често се срещат в растенията, животните и хората. Някои хора са податливи на проблеми, свързани с приема на пурини, поради което трябва да внимават да не консумират еленско месо в големи количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.5
57
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гогов
Гогов
07.09.2013 21:06
информацията е абсолютно вярна!
3
0