Виното придава особен аромат на ястията. То обаче трябва да се използва предпазливо, точно както подправките.

С вино се приготвят различни сосове, супи, маринати. Комбинира се добре с други аромати и продукти като соев сос, оцет и т.н. Виното подхожда на агнешко, пиле, свинско,телешко, риба.

Добре е да се използват количества, посочени в съответната рецепта, но не е фатално, ако добавите малко повече или спестите малко, според собствения си вкус.

Внимавайте обаче - не бива да оставяте виното прекалено дълго на огъня, защото в противен случай целият алкохол ще се изпари. Ако приготвяте сос, оставете го на огъня, докато намали количеството си наполовина.

Самият алкохол не придава аромат на ястието, но спомага за разграждането на мазнините (за разлика от други течности като водата и бульона), при което отделните продукти успяват да изкарат наяве най-добрия си вкус.

Всички вина съдържат киселина, така че е най - добре да използвате съдове с подходящо покритие, така че, да не се получава окисляване.

От белите вина най-подходящо за готвене е Sauvignon Blanc, а от червените Cabernet Sauvignon (съсдържа голямо количество танин).

Запомнете правилото, че когато приготвяте ястие с вино, за пиене сервирате от същото.

Свинско с винен сос

Необходими продукти за 2 порции:

 свинско филе (около 400 гр.)
 черен пипер на вкус
 2 ч.л. олио или масло
 1 ч.чаша бульон
 1/4 ч.чаша сухо червено вино
 1 ч.л. горчица
 по 1/2 ч.л. сушени мащерка и розмарин, стрити

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на средно големи парчета и го начукайте, като за пържоли. Поръсете с черен пипер. Запържете до покафеняване в мазнината (в тиган), за около 5 минути от всяка страна. Оставете месото настрана, като го запазите топло.

Добавете бульона в същия съд. Разбъркайте, така че да се отделят остатъците от пърженето. Добавете виното, горчицата, мащерката и розмарина. Оставете сместа да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 5 минути,без капак.

Изсипете готовия сос върху месото и сервирайте веднага!

zadoma.com