Приготвяне на лекарства от лечебни растения в домашни условия

Георги

Лечебните растения , които не съдържат отровни и силно действащи вечества , могат да послужат за приготвяне на лекарствени форми за вътрешно и външно приложение при домашни условия . Начинът на приготвяне зависи от химичния състав на действуващите вещества , от тяхната разтворимост в различни разтворители ( вода , спирт и др.), от вида на използваните растителни части (цветове,листа,кори,корени,коренища,семена и др.). Най -често и широко прилагани лекарства в домапни условия са прясно приготвени извлеци , наричани запарки и отвари . Листа,цветове и други растителни органи , от които лесно се извличат действащи вещества , обикновено се приготвят във вид на запарки . От листата изключение прави мечото грозде , от което се приготвя отвара . По-твърдите растителни части , като кори , корени ,коренища и др. се приготвят под формата на отвари .
За приготвяне на запарките и отварите растителните части се надробяват , тъй като от дребните частици по-пълно и бързо се извличат действащи вещества .

Запарки - infusa , се приготвят по следния начин : Надробената билка се поставя в емайлиран , порцеланов или стъклен съд и се залива с вода със стайна температура .Съдът се затваря с капак и се нагрява на кипяща водна баня в продължение на 15 мин, при често разбъркване. Снема се от водната баня и се оставя да престои не по малко от 45 мин , след което се прецежда през плат , билката се изтисква и течността се прецежда отново през памук . Долива се с вода .
Ако се налага запарката да се приготви бързо , нагряването на водната баня продължава 25 мин, след което извлекът се охлажда изкуствено . Когато се приготвят водни извлеци от билки с обем 1 до 3 кг, времето за нагряване на водната баня за запарките се увеличава до 25 мин. Най-често от 10г надробена растителна суровина се получава 100 см3 запарка . Ако след прецеждането течността е по-малко , необходимо е да се долее до 100 см3 . Запарки и отвари от горицвет , момина сълза , корени и коренища на иглика и дилянка се приготвят в съотношение 10:300 .
При приготвяне на запарка , ако липсва водна баня , може да се постъпи по следния начин : Оситнената билка се поставя в емайлиран съд , залива се с вряща вода и се оставя върху топла печка в продължение на 15 мин. Внимава се запарката да не кипне . Снема се от печката , охлажда се и се прецежда през марля или тънка тъкан . Повечето чаеве се приготвят по този начин . Долива се с вода до определения обем .
Понякога се препоръчва приготвянето на запарката да става по студеният начин .Тогава смляната билка се поставя е емайлиран съд , залива се със съответното количество преварена и изстудена вода , затваря се с капак и се оставя да престои от 4 до 12 часа, след което се прецежда през няколко пласта марля или тънка тъкан .

Отвари - decocta , представляват водни извлеци , получени след по-продължително нагряване на водна баня . Надробената билка се поставя в емайлиран или порцеланов съд ,залива се с определено количество вода ,захлупва се и се нагрява на кипяща водна баня за 30 мин при непрестанно разбъркване .
Отварата се охлажда на стайна температура 10 мин, след което се прецежда като се изтисква растителният материал и се долива с вода до предписаният обем .Отвари приготвени от листа на мечо грозде , дъбова кора , коренище на кървавиче и други съдържащи дъбилни вещества се прецеждат веднага след снемане на съда от водната баня .

Едно от главните изисквания към запарките и отварите е да се приготвят по възможност ежедневно или да се съхранява на тъмно и прохладно място в хладилник , но не повече от 3 денонощия , тъй като бързо се развалят.

Настойки - tincturae, са течни спиртни , спиртно-водни или спиртно етерни извлеци от растителни суровини , получени без нагряване . Най често се приготвят със 70 или 40 градусов спирт. Смляната растителна суровина се поставя в подходящ съд , обикновено стъклена бутилка или буркан , залива се със спирт , захлупва се и се оставя да престои 7 денонощия . При приготвяне на не силно действащи настойки е прието съотношение между растителната суровина и готовата тинктура 1:5 . Например от 100г растителна суровина трябва да се получат 500 см3 настойка ( тинктура ) . След седмица настойката се отлива , добре се изтисква растителната част и се прецежда през тънък плат или няколко слоя марля . Натойките трябва да бъдат бистри и да притежават вкуса и миризмата , характерни на изходната суровина .

Екстракти - extracta , представляват концентрирани извлеци от растителна суровина . В зависимост от консистенцията те са : течни екстракти , гъсти и сухи екстракти . Със съдържание на влага не повече от 5%. Методът на тяхното приготвяне е сложен и несе препоръчва за домашни условия .

Лапи - cataplasmata , ситно смлените или счукани части от лечебни растения се заливат с необходимото количество топла вода , за да се образува гъста каша , която се намазва върху тензухена кърпа . След налагане на съответното място лапата се покрива с по-плътна кърпа . Най често прилагани са лапите от синапено брашно , които се приготвят с хладка вода с температура около 30 градуса .
Синапеното брашно за малки деца и хора с чувствителна кожа се разрежда с пшенично брашно и едва тогава от него се приготвя лапа .

Лекарствени сборове или чаеве - species , могат да бъдат приготвени самостоятелно в домашни условия . Растителните части се надробяват поотделно , като листата , струковете и корите се нарязват на дребни части , а кожестите листа ( напр. мечо грозде) се превръщат в едър прах .Корените и коренищата се режат или надробяват . Плодовете и семената се смилат или оставят цели . След това се претеглят необходимите количества и се смесват внимателно и равномерно .
Приготвените чаеве могат да се употребяват като запарка или отвара за вътрешна или външна употреба .

Тъй като лечението с билки се прилага предимно при хронични заболявания , те се употребяат обикновенно доста продължително време - един два или повече месеца . При такива случаи се препоръчва след всеки месец на лечение да се прави почивка от една две седмици .



0 Responses to "Приготвяне на лекарства от лечебни растения в домашни условия"

Публикуване на коментар