avatar

Хитринки за козунака

Първият път когато правих козунак си изкарах акъла от месене ;)  Тъкмо се бях отказала и реших, че може да има някакви хитринки за да стане козунака хубав и без толкова много месене и биене от масата . 
Е, да оказа че, че има и друг начин вместо да се убиваме от месене, като сложим тестото в няколко найлонови торбички, опаковаме го добре и го сложим в пералнята на 500 оборота да се поцентрафугира  Не, това не е шега, пробвала съм го и станаха страхотни козунаци а аз си пих кафето с една дружка през това време  
Естествено не само месенето е важно а и съставките и как ги слагаме. Всичко трябва да със стайна температура, маята се разтваря по следният начин: 

Маята колкото кибритена кутийка смесваме с 1 супена лъжица брашно, 2-3 с.л. пр. мляко.щипка сол.и щипка захар. Оставяме маята на топло, за да шупне, след това я замесваме с още малко брашно и затоплено мляко и отново я оставяме на топло да шупне. Пресяваме около килограм брашно и правим на средата "кладенче". Разбиваме яйцата и ги смесваме с прясното мляко,захарта и солта. Тази смес я прибавяме на части към брашното като бъркаме с ръка. После прибавяме шупналата мая. Докато месим, мажем ръцете си с разтопено краве масло. Когато козуначеното тесто стане гладко, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло, за да втаса. 
Маята не трябва да има досег със кристалите от захарта (освен малкото количество, което се слага в самата мая при шупването) - за целта разделям захарта на 2 - едната част разбивам с миксера заедно с яйцата, докато се разтопи захарта, а другата част разтварям на котлона в млякото и после чакам да изстине.
Сигурна съм, че има още много начини да си улесним работата около Великден. За мен е много важно за този толкова светъл празник да приготвям всичко у дома и да не разчитам на купуваните козунаци. Особено сега когато очаквам второто си дете и се опитвам да не се претоварвам много, но пък и не искам да лиша семейството си от традициите които сме имали от преди. 
Надявам се, че съм ви била поне малко полезна и ако сте решили тази година да си купита козунак да сте се отказали и да си го приготвите у дома.